RFNM – SDR med 10 MHz till 7200 MHz frekvensomfång

RFNM: En ny generation SDR med 10 MHz till 7200 MHz frekvensomfång, 12-bitars ADC och upp till 612 MHz bandbredd

RFNM är en kommande mjukvarudefinierad radio (SDR) som erbjuder några imponerande högpresterande specifikationer som man vanligtvis bara ser i SDR-enheter som kostar tusentals kronor. Samtidigt hävdar skaparen att priset kommer att vara mycket konkurrenskraftigt. Även om inget exakt pris har fastställts ännu, nämnde skaparen i ett inlägg på Reddit att priset kommer att ligga ”närmare $500”, vilket gör att priset hamnar på en liknande nivå som SDR-enheter som HackRF, bladeRF, LimeSDR och PlutoSDR.

RFNM-SDR

RFNM kommer att vara utrustad med åtta 12-bitars ADC:er (analog-till-digital-omvandlare) och erbjuda upp till 612 MHz bandbredd för mottagning i realtid. När det gäller sändning har den två DAC:er (digital-till-analog-omvandlare) som ger upp till 153 MHz sändningsbandbredd. Frekvensomfånget för enheten kommer att sträcka sig från 10 MHz upp till hela 7200 MHz. Dessutom har front-enden 13 förvalsfiltren och sex olika LNAs (lågbrusförstärkare) samt programmerbara dämpare.

Att hantera 12-bitars data med en bandbredd på 612 MHz kan vara utmanande, så för att underlätta bearbetning av all denna data kommer det att finnas en inbyggd VSPA DSP-processor (digital signalprocessor) samt ARM CPU-kärnor och en GPU med 16 GFLOPS. Anslutning till enheten kommer att ske antingen via USB 3.0 eller Ethernet.

Hjärtat i SDR-enheten är NXP:s Layerscape® Access LA9310-chip som tillhandahåller I/Q ADC:er och DAC:er. Dessa signaler skickas vidare till RFNM Daughterboard Interface där de omvandlas upp till det frekvensområde som är av intresse. Detta innebär att användaren kan välja olika dotterkort för olika användningsområden.

Granita-dotterkortet har en avstämning som sträcker sig från 600 MHz till 7200 MHz. För att fånga frekvenser ner till 10 MHz använder sig RFNM av RFFC2071A-mixern. Det kommer även att finnas en billigare ”light”-version som inte använder en mixer och därmed endast erbjuder avstämning från 600 MHz till 7200 MHz.

Dessutom nämner hemsidan att de arbetar på en version av deras kort som kommer att utnyttja LimeSDR LMS7002-chippet, som täcker frekvensområdet 10 MHz till 3500 MHz. De överväger även kort som kan erbjuda fler ADC-kanaler, ett oscilloskop-tillägg och ett breakout-kort.

För att få mer information om RFNM och anmäla dig till väntelistan för e-post kan du besöka rfnm.io. Vid tidpunkten för detta inlägg uppges väntelistan vara ”53% full”. För närvarande verkar projektet inte ha något konkret att visa upp, men huvudskaparen Davide Cavion står bakom FPV Blue HD-videosystemet, så han verkar ha erfarenheten som krävs för att driva detta projekt framåt.

RFNM-projektet är mycket lovande och kan komma att bli en banbrytande SDR-enhet för både amatörradioentusiaster och professionella användare. Med sitt breda frekvensomfång, höga prestanda och konkurrenskraftiga pris kan RFNM förändra spelplanen för SDR-tekniken.

Håll utkik efter fler uppdateringar om RFNM och dess framsteg, och överväg att anmäla dig till deras e-postlista för att bli en av de första som får ta del av denna spännande nyhet inom SDR-världen.

RFNM

Sammantaget kan vi förvänta oss att RFNM kommer att erbjuda en enastående kombination av prestanda och pris, vilket gör den till ett attraktivt alternativ för dem som är intresserade av att utforska möjligheterna med mjukvarudefinierad radio. Så om du är nyfiken på SDR eller redan är en erfaren användare som letar efter en uppgradering, håll RFNM under uppsikt – det kan mycket väl bli din nästa favoritenhet.

scannersverige.se