Baofeng ”Kinaradios” och CHIRP – budgetvänligt, kapabla och bra tillbehör
Detta är ett gästinlägg skapat av Oscar Almgren.
- Baofeng UV-5R (och modeller från samma tillverkare) är en mycket kapabel komradio till ett nästan löjligt lågt pris. Mycket populär bl.a. i prepping communityt (internationellt) och utmärkt för t.ex. jakt i Sverige.
- Du väger priset vs leveranstiden i det fall du köper från AliExpress, Amazon eller annan handlare, både för komradion och säljarens land.
- Du väger också priset vs upplevd enkelthet att ställa in komradion.
- Tillbehören är många, billiga och håller helt ok standard, men är inte premium. Budget 3M Peltor-tillbehör är “sällsynta”. Antenner och PTT-mic rekommenderas att titta mer på.
- CHIRP (Next) är ett mycket användbart progam för att lägga in frekvenser, kanaler och ev pilottoner i radions minne vs att knappa in för hand på radion.
- Att lyssna på frekvenser är OK, att sända kan kräva viss medvetenhet, inkl sändareffekten.
Bakgrund och mitt sammanhang:
Som (relativt nybliven) jägare är det viktigt att ha en jaktradio, nästan alltid en som stödjer pilotton (CTCSS). Min resa för att hitta en prisvärd jaktradio jämfört med de populära premiummodellerna som säljs via jaktbutiker som t.ex. XXL, Jaktia, Walter Borg, Widfors m.fl. (online och fysisk) ledde mig till att upptäcka Baofeng UV-5R. Medan mitt användningsfall primärt är jakt så kommer artikeln visa exempel på hur komradios av denna typ också kan täcka in arbetsplatser och ev fritid/hobby. Artikeln är en kort guide kring att skaffa en prisvärd komradio, lite tips om tillbehör och hur “nice” det är att programmera enheten via CHIRP samt lite avslutande om frekvenser samt användning. Det skall nämnas att jag lånade jaktradios av vänner innan jag skaffade egen och fick då klämma, känna och nyttja både ICOM ProHunt-modell och en Pofung GT-5 (Kinaradio med samma menyer som UV-5R).
Baofeng UV-5R – eller annan liknande komradio:
Baofeng UV-5R har etablerat sig som en populär och prisvärd kommunikationsradio, inte minst tack vare sin tillgänglighet via stora online-marknadsplatser som Amazon och AliExpress, men även i Sverige (Prisjakt).
Det finns givetvis andra modeller och märken också, vilket sammanfattades av en vän i samband med orientering inför inköp:
“Det finns ett antal tillverkare av billiga radioapparater i fastlandskina, de flesta går att köpa i Sverige. Billiga, pilliga och ej helt vädertåliga. Du får det du betalar för.”
Och även om det sammanfattar en sida av myntet väl så vill jag komplettera detta och säga att nyttja en av dessa modeller är som att ha en Nokia 3310. Jämfört med en smartphone är en 3310 “pillig”, men är det svårt? Svar: nej. I väntan på att testa vädertåligheten i riktigt ruskigt väder upplever jag byggkvaliteten som “väl godkänd”. En oväntat trevlig funktion är att kinaradios oftast också har stöd för digital pilotton (DCS), vilket jag hittills aldrig sett på någon av mina vänners premiumjaktradios. Dessutom är de oftast certifierade för marknader där märkning krävs:
Pris vs leveranstid:
Räkna med att betala ungefär 260-280 kr per radio (AliExpress), plussa på 100-200 kr om du köper från Amazon och ytterligare 250-450 kr från Sverige. Priset kan variera beroende på om webbshoppen kör någon sorts kampanj (Black Friday, Choice Day, etc). Från just AliExpress har jag sett 260-300 kr återkommande.
Har du bråttom? En viktig faktor att beakta vid beställning från AliExpress är leveranstiden. Eftersom varorna skickas direkt från Kina, tar det vanligtvis cirka två-tre veckor för leveransen att nå din adress i Sverige. Beställningar från Amazon, särskilt om de skickas från lager inom EU, kan ha betydligt kortare leveranstider. Av de 4x UV-5R jag själv beställt (1 + 3) kom de fram nästan på dagen efter två veckor från Kina och levererades av Postnord till ombud.
Prisvärda tillbehör:
En av fördelarna med UV-5R är det stora utbudet av billiga tillbehör, bl.a. pga Kenwood K1-kontakten. På just AliExpress kan du enkelt hitta antenner, externa mikrofoner och headset, ibland för så lite som 25(!) kr per enhet. Detta gör det möjligt att anpassa radion efter dina specifika behov utan att det kostar skjortan. Liknelsen av att gå omkring på IKEA och lägga ner en massa saker i kassen som du egentligen bara villhöver (verkligen ej behöver) är mycket slående.
Själv har jag, förutom komradion, införskaffat:
- PTT mic monofon (sån som cops sätter på axeln)
- PTT mic headset
- PTT mic acoustic tube earpiece
- PTT mic throat vibrating earpiece (sån där actionfilm-halsmic)
- High gain antenna (33 cm)
- Foldable 48 cm tactical high gain antenna
- Short 5 cm walkie-talkie antenna
- Programming cable FTDI chipset
Behöver jag allt detta? Nej. Är det coolt att prova givet att allt är i princip gratis? Ja.
En kommentar är att jag ännu inte hittat ett prisvärt alternativ för att ha en PTT mic med s.k. J22-kontakt till mina 3M Peltor SportTac (givet jakt), samt att det här med antennens längd faktiskt har betydelse för optimal sändning/mottagning. 48 cm är en fjärdedel av 155 MHz (jakt) våglängd, vilket tydligen då är bra. Tips: utmärkt tillfälle att ha en konversation med ChatGPT om antennlängd om man vill fördjupa sig på detta.
Programmeringssladd och CHIRP Next:
Kommentar: Du kan ställa in (via menyerna) ca 99% av allt du kan ställa in via CHIRP, vilket kan ses i t.ex. denna Youtube-video. Tänk på Nokia 3310:an.
Men för att verkligen maximera potentialen hos din Baofeng UV-5R, är det starkt rekommenderat att investera i en programmeringssladd. Denna sladd, som ofta ingår i vissa paket på webbutikerna men annars kostar runt 30-50 kr, möjliggör programmering av radion via datorn och detta öppnar upp för användning av öppen programvara som CHIRP Next.
CHIRP är ett kostnadsfritt öppen källkods-program som underlättar programmeringen av din komradio avsevärt. Många modeller stöds och det är värt att slänga ett öga på listan under “Supported Radios”, och googla, om en enhet du vill beställa har stöd för CHIRP. Det finns nämnligen flera komradios från annat märke och modell som är kompatibel med andra listade modeller (Pofung GT-5 är t.ex. kompatibel med alternativet Baofeng UV-82 i CHIRP).
Istället för att manuellt mata in frekvenser via radions knappar, kan du enkelt importera och organisera kanaler med hjälp av programmet. Detta är särskilt användbart för att lägga in frekvenser och kanaler för populära frekvensband (som jag hittade via Scanner Sverige!):
- PMR446: En licensfri standard för kortdistanskommunikation i Europa, tänk Walkie-Talkie.
- SRBR (Short Range Business Radio): Används ofta för kommunikation inom företag och organisationer, tänk byggarbetsplatser.
- Svenska Jaktkanaler: För de som deltar i jakt.
- Och särskilt om du har sammanhang där du skall ställa in pilotton/CTCSS.
Frekvenser och kanalnamn finns att ladda in från CHIRP Stock Configurations, eller så lägger du in dem i kanaltabellen för hand alt Ctrl+C,Ctrl+V.
Det är värt att nämna att här är ett fall av tidigare nämnd pillighet för dessa radios, som underlättas av CHIRP men även går att hantera manuellt via menyerna. På Baofengs, och andra märken som har samma operativsystem på radios, finns det två lägen:
- Frequency mode (edit mode)
- Channel mode (read-only mode)
Om t.ex. situationen anger “vi kör kanal X pilotton Y”, så behöver man vara i Channel Mode, gå till kanal X och notera frekvensen. Därefter byta (via knapp) till frekvensläget, mata in frekvensen, gå via menyerna och ställa in pilotton Y, och därefter sända/motta på rätt sätt. Alt väljer du att dessutom spara din nuvarande kombo till en av minnesplatserna.
Du gör allt detta ty om du är kvar i Channel Mode och bara ställer in pilotton för R(ecieve)-CTCSS och T(ransmit)-CTCSS via menyn, så kommer dessa inställningar att förkastas och skrivas över från kanalminnet så fort du trycker på PTT-knappen. Det är så dessa komradios fungerar, till skillnad från dyrare premiumradios som oftast låter dig ställa in sånt här med enklare flöden. När man känner till detta kan man agera lättare, antingen via CHIRP, eller via edit mode.
Exempel på min egen konfiguration:
Notera rad 40: PMR 16 med DCS (digital pilotton D131N) inlagd för eventuell skidsemester.
Tips att tänka på med CHIRP är “alltid ladda ner (från radion) först, sedan ladda upp”.
Youtube har givetvis många videos på hur man använder CHIRP på bästa sätt.
5W, 8W, 10W eller mer?
Jag vill belysa att det finns många av Baofeng-modellerna online som har olika effekt ut, inkl UV-5R. Klickar man på kanalerna/frekvenserna här på Scanner Sverige ser man bland annat att jaktkanalerna 155 MHz är max 5W effekt ut. Medan du kan ställa in sändareffekt High/Low (5W/1W) på en 5W-modell, kan du oftast också ställa in High/Medium/Low (8W/5W/1W) på 8W eller de ännu kraftfullare modellerna. Betänk också att SRBR 444 MHz har max 2W ut, PMR 446 MHz har enligt EU max 0,5W ut och att egentligen måste antennen vara integrerad för PMR (Walkie-Talkie), den får ej vara extern.
Videos på Youtube där radioentusiaster testar uteffekt på sändning finns för de flesta populära komradios.
Det är tillåtet att lyssna på PMR med extern antenn, men det här med att sända, betänk PTS föreskrifter gällande effekten… (Post- och telestyrelsens föreskrifter om undantag från tillståndsplikt för användning av vissa radiosändare PTSFS 2022:19 se paragrafen 118 §).
Jag har valt 5W-modeller på alla komradios jag köpt via AliExpress.
Sammanfattning:
Baofeng UV-5R och många andra “kinaradios” erbjuder ett utmärkt pris-prestanda-förhållande, särskilt vid inköp från Amazon och AliExpress, för den som behöver en kom- eller jaktradio utan att gå på premiumpriser. Kom ihåg att ta hänsyn till leveranstiden från Kina. Med ett brett utbud av billiga tillbehör och möjligheten att programmera radion med hjälp av CHIRP, kan du anpassa din UV-5R för en mängd olika användningsområden. Investeringen i en programmeringssladd är väl värd pengarna och förenklar programmeringen betydligt.
Slutligen kan jag också nämna att jag givetvis redan hunnit gå vidare till nästa modell, Baofeng UV-13 Pro, som har 999 kanaler och möjlighet att ta emot flygradio. Behöver jag så många kanaler och funktioner för mina behov? Nej… Är det lite coolt och väldigt prisvärt? Ja.
/Oscar Almgren
Senaste kommentarer